搜尋

業主追收欠租 要等七日定十四日?

租客欠租幾耐先可以申請收樓呢?有人講要等七日,亦有人講要等十四日,究竟邊一個先啱呢?是否必須要向土地審裁處申請呢?

一般嚟講,除非租約另有規定,法例已隱含契諾令業主可於租客欠租的第十五日後沒收租客的租住權,業主可向租務法庭申請收回樓宇。究竟揀選邊一種賠償同應該經土地審裁處、區域法院或者高等法院展開訴訟呢?

其實揀選邊一個方法展開訴訟,都係要視乎每一件嘅租務情況而決定。如果業主經土地審裁處收樓同追租,喺遞交申請收樓書之後,就需要將審裁處已蓋章嘅申請通知書畀租客,而租客如果未能夠喺七日/十四日(視乎情況而定)內提交反對通知書,業主就可以書面形式向審裁處申請在無須審訊的情況下按照申請人的申請作出命令收樓。

但如果租客係屬於第一次欠租,只要租客在業主接管物業前,在法庭規定的時間內交付所有欠租及業主的法律費用後,即可挽回該租賃。這通常被稱為「沒收租賃權的濟助」。

以上就係追租常見問題,如果喺追租問題上有任何疑問?即打租務管理熱線 (852) 2153 3866,了解更多啦!

利嘉閣租務管理解決租務問題的好幫手!




0 次瀏覽

查詢熱線

Tel: +852 2153 3866 | Fax: +852 3971 0820

電郵地址

公司地址

香港北角英皇道260號怡安中心7樓全層

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

本網頁所提供資料僅作參考用途。若因錯漏而引致任何不便或損失,利嘉閣租務管理概不負責。

利嘉閣租務管理 © 2020 版權所有 Copyright © 2020 Ricacorp Tenancy Management

利嘉閣租務管理 Ricacorp Tenancy Management 地產代理(公司)牌照號碼:C-079703-A000

由匯瀚房地產服務有限公司營運

私隱政策聲明和收集個人資料聲明 │ 免責聲明